Länge har vi känt till problematiken och följden av växthuseffekten. Men visste du att den Svenska båtflottan släpper ut mer växthusgaser än inrikesflyget. Feminvest har pratat med Mattias Fredriksson, vd på GreenStar Marine och fått insikt i deras bidrag på problemet.
Ett team med en gedigen bakgrund inom ingenjörskonst, ledarskap, och företagsamhet. Detta kombinerat gör att de idag kan leverera den bästa tekniken för elbåtar.
“Marinindustrin måste bli hållbar! Den behöver förändras på samma sätt som bilindustrin men det finns en stor skillnad, ett båtskrov håller cirka tre motorer.”
Mattias Fredriksson, vem är du och hur har din karriär sett ut hittills?
-Jag är en båtfantast och serieentreprenör inom automotive, IT och kappsegling. För mig har det alltid varit givet att arbeta med att utveckla bolag, idéer och människor. Jag har varit företagare sedan år 1993 då jag tog min Ingenjörsexamen med inriktning industriell ekonomi. Sedan år 2017 är jag engagerad i GreenStar Marine, berättar Mattias.
– Att nu få kombinera mitt fritidsintresse med entreprenörskap är otroligt motiverande, fortsätter Mattias.
Vad gör GreenStar Marine?
-Vi tror att en bra båtupplevelse grundar sig i en välfungerande båt som ger dig som användare så få bekymmer som möjligt. Med våra elektriska system gör vi nya som gamla båtar, helt utsläppsfria. konstaterar Mattias.
Bolagets historia sträcker sig från slutet av 90-talet, då ett gäng ingenjörer påbörjade projektet att utveckla eldrivna motorsystem för fritidsbåtar, men företagsidén var före sin tid. Mattias berättar att det var först efter att Tesla klev in på bilmarknaden som ett eldrivet färdsätt blev aktuellt för alla.
-Jag kom in i bolaget 2017 efter att på nära håll sett hur eldrift förändrat hela automotive industrin. Jag insåg att denna förändring kommer att ske även inom marinindustrin.
Han fortsätter;
-Under de 20 år som gått sedan vi sålde vår första elmotor har vi lärt oss att det inte räcker med att sälja en motor, ett batteri eller ett reglage. En fungerande båt är så mycket mer. En skalbar produktion har inneburit att vi på GreenStar Marine idag skapar allt från propellrar till laddkontakt. Enkla, lättinstallerade, optimerade system med en patenterad laddning under segling och med många integrerade tekniska lösningar, exempelvis att du kan ladda batteriet med hjälp av solpaneler eller propeller under segling.
Hur påverkar motorerna haven och miljön idag och vad innebär GreenStar Marine för miljön?
– En investering i Greenstar innebär ett bidrag till att göra marinindustrin hållbar snabbare. Vår expertgrupp inom elektrisk marin och hybrid marin framdrivning kommer fortsätta sätta ihop välfungerande och hållbara lösningar framåt. Vilket är viktigt eftersom svenska fritidsbåtar släpper ut lika mycket som hela inrikesflyget gör. Vi tror att tyst elektrisk framdrift utan avgaser som förgiftar våra vatten är rätt väg framåt.
Förväntningar, funktionalitet och framtidsplaner
Men då undrar vi såklart hur många gånger klarar en motor från GreenStar Marine att bli laddad? Hur långt kommer man på en laddning? Och finns det nackdelar med ett elbatteri så som det ser ut just nu?
Mattias förklarar att man brukar använda termen laddcykler när man pratar om att ladda upp ett batteri från 0-100%.
– Våra batterier klarar 3000 fulla laddcykler utan att tappa prestanda. Med det sagt så laddar man sällan ett batteri från 0% till 100%. Vanligtvis kanske man laddar upp batteriet när den ligger på 40% och laddar då upp den till 80-90%. Vilket innebär att du kan ladda ca 10.000 cykler, om du inte laddar upp fullt varje gång.
Han fortsätter;
– En 6 meter Snipa som använder sig av våra drivsystem med ett 5 kWh, kan man köra i 4,5-5 knop i ca 10 timmar. Tekniskt sett kan vi elektrifiera i stor sett alla båtar redan idag. Men båtar som ska gå fort kräver idag stora batterier, så dessa blir ofta väldigt dyra att driva helt elektriskt. Men batteriutvecklingen går fort framåt både vad gäller pris, prestanda och vikt. Så även de snabbgående segmenten kommer vi kunna elektrifiera till en rimlig kostnad om några år.
Angående vad som skulle kunna anses som det negativa med att köpa en elmotor istället för en diesel/- bensindriven motor är svaret solklart från Mattias;
– Nej. Det finns inte några nackdelar. Båten blir tystare, du frigör ofta utrymme, du slipper oljor, spill och service som en förbränningsmotor drar med sig. Det man ska ha i åtanke är användarperspektivet. Man måste givetvis börja planera sina resor så att inte strömmen tar slut, precis som med dagens elbilar. Men vid normal användning så täcker eldriften 95% av all användning. De sista 5% löser vi med laddning av batterierna. Detta genom antingen extra batteri (jmf. reservdunk för vanliga båtar), en portabel generator som laddar batterierna, eller om man vill vara 100% miljövänlig, en bränslecell.
Hur tänker ni kring framtiden? Vad är nästa steg?
– I dagsläget är vi redo att möta en större efterfrågan genom en satsning på vår produktion genom vår finansieringsrunda. Vi ska växa ordentligt och mångdubbla vår försäljning på tre år tillsammans med våra investerare, berättar Mattias. Ytterligare kapital kommer behövas som vi ska ta in i samband med vår notering som planeras för inom 18 månader.
Mattias slår fast att det är ett utmärkt tillfälle för investerare att komma in tidigt på en resa som kan bli mycket lyckosam. Vidare fortsätter Mattias att de inför hösten också sitter med det omfattande arbete att sätta ihop en styrelse inför noteringen.
Vilka förväntningar kan man som investerare och delägare ha?
– Jag tror att man kommer få vara med om ett paradigmskifte inom båtindustrin där fossila lösningar ersätts snabbare än vad många har trott. Det kommer gynna investerarna. Tänk såhär, elbilsägarna kommer med största sannolikhet inte att köpa en bensin eller dieselmotor till båten när man väl upplevt hur det är att köra ett fordon som drivs på el. De som provkör en eldriven båt blir positivt överraskade över kraften och dynamiken i systemet. Sedan att det blir tyst och att man hör vågorna precis som i en segelbåt brukar de flesta tycka är underbart.
Organisk tillväxt
Mattias berättar vidare om den angenäma risken att eventuellt inte klara av att expandera i takt med efterfrågan. För ett år sedan hade bolaget 20 spontana offertförfrågningar per månad de första månaderna. I år ligger siffran på 200. Lösningen på den höga efterfrågan är i nästa steg att notera bolaget för att få kapacitet till att skala upp produktionen ytterligare.
Vilka regioner ser ni då som tillväxtmarknader?
– Skandinavien och Europa, där talar även regelverket till vår fördel. Fler vikar och sjöar förbjuder diesel/- bensindrivna fordon. Men vi får mycket spontana förfrågningar från hela världen, säger Mattias. Bara nu under semestern fick vi in 258 st offertförfrågningar.