Vad är egentligen viktigt för dig?

Jag ägnar en hel del tid åt att fundera över livet och på hur det skulle kunna bli ännu bättre. Jag ägnar också en hel del tid åt att försöka se allt som är bra, att vara tacksam för hur bra jag har det och fokusera på det positiva.

Mer eller mindre av

Länge har jag haft en enkel metod för förbättringar och använt samma metod i både sammanhang såsom medarbetarsamtal och i privata sammanhang. Jag funderar helt enkelt på vad jag vill ha mer och mindre av. Därefter tänker jag på vilka steg som kan vara rimliga för att närma sig det. Ingen rocket science utan en väldigt enkel metod som funkar bra för mig.

Jag var till exempel otroligt trött på nästan dagliga besök på ICA och telefonsamtal om “vad ska vi äta ikväll”. Jag vill spendera mindre tid åt att fundera på vad vi skulle äta, mindre tid i mataffären och mindre tid i stressande samtal och istället mer tid på god mat. Sedan två år tillbaka har vi matkasse. Det finns alltid middag i kylen och vi lagar mat varannan dag och äter rester varannan kväll. Ett litet steg för en förändring.

Samma tänk har ofta varit en drivkraft för mitt sparande. Jag funderar på vad som är viktigt och tar sedan små steg för att justera riktningen. Jag vill lägga mindre tid på att oroa mig för saker i livet och gärna om möjligt kunna lägga pengar på saker jag värdesätter. Jag har också flera gånger utvärderat vad som är viktigt för mig för att utifrån det lägga pengar på rätt saker.

“Många bäckar små med förbättringar är det som funkar för mig”

Ett annat knep är att fokusera på stegen mer än målet. Många undrar hur vi orkar med renoveringen av vårt hus, “ni har ju hållit på i flera år?!”. Men när det känns tufft är det små steg som gör att det känns som det rör på sig. Och samma sak såklart med ekonomi. Många bäckar små med förbättringar är det som funkar för mig. Jag är inte så bra på att strukturera upp hela min privatekonomi vid nyår varje år som en del gör. Istället tar jag en puck i taget lite då och då. En dag jämför jag försäkringar, en annan dag utvärderar jag aktier och ibland får jag ett infall att logga in på minpension.se.

På samma sätt som människor ibland verkar försöka nå allt i livet så verkar det enklare för många att köpa en trisslott än att maila banken och fråga om rabatt på bolånet. Men varken ekonomi eller livet i övrigt löser sig tyvärr med ett trollslag utan snarare med små förbättringar tror jag. Om jag mailar banken idag så ser min ekonomi lite bättre ut nästa år. Vad kan du göra idag, för att livet ska bli bättre? Vad kan du göra idag för din privatekonomi?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *