Investeringen i teamet är lika mycket värt som investeringen i bolaget

Doktor Eva de Mol är investeraren som bygger portföljen på sin egen research, Tillsammans med Janneke Niessen har hon startat Capital T, vars expertis ligger i att hjälpa bolag som är på väg att skala upp och ta sig till nästa nivå i dess utveckling. Duon menar att hitta rätt personer för att skapa rätt team är minst lika viktigt som att hitta en bra affärsidé att investera i.

Eva de Mol har en tung akademisk bakgrund. Hon har doktorerat i ekonomi vid prestigefyllda skolor som Virje Universitet i Amsterdam samt Berkeley Haas Business School, University of California. Hennes forskning fokuserar framförallt på entreprenörskap, relationer och vikten av rätt sammansättningar i ett team. Under sin tid på Berkeley utvecklade Eva en modell för att utvärdera team. Forskningen används som grund idag av CapitalT när de utvärderar entreprenörs-team och teamet i helhets prestanda, i bolagen de ser över inför investering och tillväxt. Hon är även sakkunnig i ämnen som datavetenskap, maskininlärning, AI (artificiell intelligens) samt SAAS (Software as a service).

Man kan säga att De Mol satte sin egen kunskap i verket när hon och Janneke Niessen började samarbeta. De Mol har berättat hur hon länge vetat om och varit ett stort fan av Niessen, och framförallt varit imponerad av hennes framfart. Niessens expertis ligger i att förstå marknaden, skapa strategier för att sedan sätta planen till verket. Niessen är en tech-entreprenör, ängelinvesterare och är en stark förespråkare för kvinnor inom tech, världen över och har själv erfarenhet av bolagsverksamhet då hon byggt upp och sålt två egna techbolag.

Niessen är även en av initiativtagarna till InspiringFifty, som syftar till att öka mångfalden inom teknik genom att synliggöra kvinnliga förebilder inom tech. Ett komplement till det initiativet blev ideén bakom The New Girl Code and project prep, vilket är en roman för unga flickor, skriven av Niki Smit (redigerad av Buhle Ngaba). Målet med romanen är att motivera och inspirera unga kvinnor till en karriär inom tech. 

Ja, ni hör ju vilket powerpar!

Det var efter ett event där De Mol rekryterade Niessen som en av talarna, då de insåg att de båda delade värderingar, fokus och hade gemensamma visioner kring deras investeringsfilosofier. Vilket är avgörande för en organisations framgång. Inom loppet av två år efter deras första möte har CapitalT realiserats och den 20 februari 2020 lanserades CapitalT officiellt. Fonden kommer att investera 40 miljoner Euro i europeiska tech-bolag, och söker nu svenska bolag som är:

  • Digitalt införstådda och förstår konsumentens behov
  • Företag som syftar till att förbättra industrier och processer där tekniken är begränsad
  • Företag som hittar sätt att återuppfinna produkter och tjänster 

“CapitalT jobbar aktivt för mångfald och samma möjligheter för alla. Vi är dedikerade till att bygga team som representerar olika typer bakgrunder, perspektiv och färdigheter.”
– Skriver CapitalT på deras hemsida.

Tack Janneke Niessen och Eva de Mol för att ni tar plats och äger mer!

”Jämställdhet kommer när vi äger mer”  – Michaela Berglund, VD Feminvest

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *