Möt Mona Kilsgård – ny Feminvest ambassadör

Mona Kilsgård är vice ordförande för Chalmers Börssällskap och ny Feminvest ambassadör. Nästa vecka kommer vi hålla i en aktieklubb med tema jämställdhet och hållbarhet på Chalmers Tekniska Högskola tillsammans med Mona. Här får du lära känna henne lite mer:

Berätta lite om dig; namn, ålder var kommer du ifrån och vad gör du idag?

Mitt namn är Mona Kilsgård och fyller 23 år i sommar. Ursprungligen kommer jag från den lilla byn Öxabäck som ligger i den gyllene trianglen mitt mellan Göteborg, Borås och Varberg. För ungefär 2,5år sedan packade jag väskan och bosatte mig i Göteborg där jag idag studerar mitt tredje år på Informationsteknik på Chalmers Tekniska Högskola. När jag inte studerar förgyller jag min vardag med förreningsarbete, en hel del träning kombinerat med att träffa nära och kära.

Utöver detta sitter jag som vice ordförande för Chalmers Börssällskap vars syfte är att sprida kunskap om, och främja intresset för ekonomi och företagande. Under årets gång arrangerar vi flertalet event. Dessa är tillexempel föredrag hållna av de mest framstående personerna inom svenskt näringsliv, aktiekskola, entreprenörskapskväll, afterbörs, aktietävling, företagsbesök samt olika mingelevent där börsrelaterade ämnen ligger som fokus.

Hur kom de sig att du började investera?

När det kommer till hur mitt intresse för ekonomi och affärsutveckling startade får man gå några år tillbaka i tiden. Ekonomi i sin bredaste form har alltid varit något som fångat mitt intresse. Genom i stort sätt hela mitt liv har jag brunnit för att skapa och driva olika projekt vilket lagt gunden för mitt intresse i entreprenörskap. Det var egentligen under min gymnasietid som jag på riktigt introducerades till aktier genom en vän. Sedan dess har mitt intresse vuxigt för varje dag som gått. Efter min introduktion till Chalmers Börssällskap, som skedde under mitt första år på skolan, växte intresset för att investera på börsen ytterligare. 

Vilken var din första aktie?

Trots att jag älskar Göteborg och allt vad staden har att erbjuda så håller jag hemtrakterna väldigt kärt. Efter att jag gjort ett arbete, tillsammans med flera företag från hemkomunen, fick jag upp ögonen för Stora Enso vilken även blev min första aktie.

Hur tänker du runt dina investeringar idag?

Mitt sätt att investera idag har faktiskt inte förändrats särskilt mycket från att jag köpte min första aktie. Jag tror alltid att man ska invenstera i bolag som man tror på och som man känner till. Detta är något som speglar i princip hela min portfölj. Självklart tror jag även på spridning och att det är bra att porförljen täcker flera bolag inom flera olika brancher. Dock tror jag det är viktigt att VÅGA. Att börja investera istället för att lägga pengar på ett sparkonto kan verka läskigt vid första anblick, men när man väl är igång är det bara roligt!

Några övriga konkreta spartips:

  • Många bäckar små är ett ordspråk jag verkligen gillar. Spara utifrån din egna förmåga och det är bättre att spara 10kr varje månad än inget alls. 
  • Sätt upp mål: genom att ha ett mål med sitt sparande blir man mer motiverad att fortsätta!

Hur ska fler tjejer börja investera?

Tror personligen att mycket handlar om att bryta myten om att det är svårt. Självklart kan man kompicera investerandet, men som privatperson behöver man inte bli en trader för att kunna sätta ihop sin egna portfölj. Alla kan om man vill!

Vilka följer du på sociala medier som inspirerar runt investeringar?

Som både nybörjare och som rutinerad investerare finns det många olika sätt att ta in inspiration och kunskap. Något som jag själv alltid försöker göra är att hålla mig uppdaterad på de aktuella nyheterna vilket ger mig en bra insikt i kring vad som händer på markanden.

Ett annat tips är även att följa olika konton som inspirerar och motiverar dig i ditt sparande. 

Några som jag aktivt följer är:

@efntv

@studerandeaktiehandlarn

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *