Monivent möjliggör förbättrad andningshjälp för våra allra yngsta patienter – nyfödda som inte andas efter förlossning

Du befinner dig i förlossningssalen, har precis förlöst ditt barn men barnet andas inte. Det enda du önskar där och då är att ditt nyfödda barn får den bästa möjliga vården.

Det känns självklart att att sjukvårdspersonalen skall kunna fortsätta sitt fantastiska jobb med optimala  förutsättningar för att få igång andningen hos ditt barn. Men idag finns ingen utrustning som vägleder personalen huruvida volymen luft de pumpar ner i lungorna på barnet är korrekt, de får helt enkelt förlita sig på sin egen erfarenhet och fingertoppskänsla. Monivent har utvecklat en lösning som förändrar detta. 

Monivents grundare Maria Lindqvist och bolagets vd Karin Dahllöf.

3-6% av nyfödda behöver andningshjälp – men idag får vårdpersonalen ingen återkoppling på hur effektiv behandlingen är.

Oavsett hur din förlossning varit, enkel eller väldigt krävande, så är ditt fokus att barnet mår bra. Många komplikationer kan uppstå, bland annat annat behöver en del bebisar hjälp att få igång sin andning. Man räknar med att ca 3-6% av alla nyfödda behöver andningshjälp. Andningshjälpen ges av vårdpersonalen genom att de manuellt, via en ansiktsmask, pumpar ner luft i bebisens lungor. Idag får inte vårdpersonalen någon återkoppling på hur effektiv behandlingen är, de vet inte om barnet får rätt volym luft eller inte, de får helt enkelt lita på sin egen erfarenhet. Men för stora eller för små volymer luft kan ge stora komplikationer och skador hos bebisen. För lite luft kan leda till hjärnskador på grund av av syrebrist och för mycket luft kan leda till kroniska lungskador och till och med orsaka hjärnblödning. Monivent har utvecklat en en sensormodul som kopplas till ansiktsmasken och som bland annat mäter luftvolym. Detta gör att dagens befintliga utrustning kan fortsätta att användas men i tillägg ger Monivents produkt sjukvårdspersonalen återkoppling vilket möjliggör en effektiv och skonsam behandling.

Den initiala marknaden beräknas till ca 2,9 miljarder SEK 

Monivent löser inte bara ett väldokumenterat och otroligt viktigt problem för våra yngsta patienter på en global marknad. De gör det också med en skalbar affärsmodell. Idag finns två produkter i produktportföljen, dels Monivent Neo100 för klinisk miljö och dels Monivent Neo Training som är en något enklare variant utvecklad för att använda vid utbildning och träning av vårdpersonal. När det gäller Monivent Neo100 köper kunden, sjukvården, hela systemet i ett första steg. Ansiktsmasken är för engångsbruk och sensormodulen behöver bytas ut kontinuerligt, vilket skapar återkommande intäktsströmmar för bolaget. Monivent beräknar den adresserbara [MO1] marknaden för systemet till 2,9 miljarder SEK och för återkommande försäljningen till 300 miljoner SEK per år. 

Lyssna till avsnittet om Monivent i Feminvestpodden.

Monivent – bolaget med en stark entreprenörsbakgrund

Monivent började som ett projekt på Chalmers Entreprenörskola och Chalmers Ventures, som rankas som en av världens bästa universitetsinkubatorer, är fortfarande storägare i bolaget. Grundaren Maria, med stort intresse för medicin och entreprenörskap finns fortfarande kvar i bolaget och driver affärsutvecklingen tillsammans med Monivents VD Karin som har lång erfarenhet av försäljning och marknadsföring inom branschen. Bolaget har idag en stark kombination av entreprenörskap, driv och erfarenhet vilket lägger en stabil grund för att Monivent och deras produkter ut på marknaden. 

Med målet att hjälpa fler nyfödda att andas noteras Monivent nu på Spotlight

Problemet är utan tvekan livsviktigt och Monivent har lösningen för att ge fler nyfödda den bästa möjliga vården. För att möjliggöra nästa steg skall bolaget nu noteras på Spotlight och kommer ta in drygt 19 miljoner kronor. Med dessa pengar skall dels tidigare brygglån som krävts för att finansiera verksamheten betalas tillbaka. Vidare kommer pengarna till stor del användas för försäljning och marknadsföring av Monivents lösning och en del kommer också användas för kostnader kopplat till regulatoriska krav samt till produktutveckling och drift av verksamheten. Monivent har en lösning som är redo för europeiska marknaden så fort CE-märkningen är godkänd och de har också påbörjat förberedelsernna för FDA-inlämning i USA, vilket krävs för att få sälja där. Vidare har de ett starkt team med en mix av lång erfarenhet och nytänkande där alla är otroligt dedikerade. Deras affärsmodell möjliggör återkommande intäkter vilket är fördelaktigt för att skapa en hållbar affär långsiktigt och de arbetar på en marknad som de flesta av oss skulle säga är en av de viktigaste vi har för vår framtid. 

Hur ser teckningserbjudandet ut? 

Du anmäler dig till teckningserbjudandet genom att använda anmälningssedel som du hittar på länken nedan. Aktierna tecknas i units om tre aktier och en vederlagsfri teckningsoption (du kan läsa mer om detta i prospektet som du också hittar nedan). Priset per unit är 21,75 SEK och du tecknar minst 250 units vilket motsvarar 5 437,50  SEK. Utöver att teckna via anmälningssedeln kan du också teckna direkt via Avanza eller Nordnet och det du behöver göra då är att kontakta dem. 

Läs mer om emissionen och till anmälningssedel här

Länk till prospektet:

Läs mer på Monivents hemsida:

Till Feminvestpodden och intervjun med Monivents VD Karin Dahllöf.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *