Mina ekonomiska mål

Hej på er igen, vad roligt att ni var många som läste mitt första blogginlägg!

Jag fick bra respons på mitt första inlägg, vilket gör mig taggad för att skriva fler inlägg och för att starta en diskussion om privatekonomi och sparande. För när man väl börjar prata om det så är det inte så krångligt som det kanske låter. 

I detta inlägg tänkte jag fortsätta på spåret kring hur jag började spara och när mitt intresse för investeringar började, samt hur jag lägger upp mitt sparande. Mitt mål med att skriva mina blogginlägg är att ni läsare ska få kontroll över er ekonomi, veta vad ni lägger pengar på och speciellt sätta era pengar i rörelse på börsen. Man ska inte behöva känna att man ska börja spara mer, utan att man ska spara smartare. Efter förra blogginlägget hörde tre vänner av sig till mig och ville lära sig mer hur de kommer igång, och de slutade med att alla startade ett fondsparande! Jag blir så stolt och glad att de hade blivit inspirerad av det jag skrev, för mig räcker det om en person börjar. Då känner jag att jag har nått fram med mitt budskap som jag försöker förmedla. 

Hur började jag intressera mig för sparande och investeringar?

När jag öppnade mitt första ISK konto med hjälp från en kompis för ca 2,5 år sen köpte jag några enstaka aktier för att bara testa. Jag hade ingen koll på vad jag höll på med. Finans och aktier kändes svårt och komplicerat. Det lades på is tills jag under våren 2019 började intressera mig för det igen då jag gick på en föreläsning och utbildning med Unga Aktiesparare. Det var först under hösten 2019 när jag började arbeta heltid efter examen som jag förstod värdet av ett sparande på längre sikt, eftersom att jag pratar med kunder varje dag som pensionssparar. Nu har privatekonomi, sparande och investeringar blivit ett stort intresse i mitt liv och jag tycker det är roligt att få mina vänner och familj att bli intresserade. 

Så här fördelar jag mitt sparande: 

  1. Buffert – här vill jag ha 3 månadslöner för oväntade kostnader. Jag sparar varje månad på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti. 
  2. Långsiktigt – sparar i fonder med medelhög risk på 5-10 år på ett ISK konto. Detta är fördelat mellan 8 fonder på olika geografiska marknader och branscher. Jag månadssparar via autogiro och det sköter sig själv. 
  3. Resor – sparar jag enkelt på ett sparkonto på banken. Tyvärr utan ränta men jag vill ha pengarna snabbt och kunna boka något imorgon, typ. Då vill jag inte behöva sälja av och vänta några bankdagar för att kunna använda pengarna. 
  4. Sparande till lägenhet – då jag och min sambo planerar att köpa lägenhet i slutet av 2020 vill jag säkra upp min kontantinsats och har investera dom på börsen med risk. Utan jag har summan på ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti för jag ska ha dom inom 1 år. Lite värdeökning får jag via räntan på sparkontot. 
  5. Dreams – appen Dreams laddade jag ner i januari för att testa. Jag vill börja spara till små drömmar via denna app, som att köpa något eller spara till en dröm Det ska bli kul att se hur Dreams fungerar och hur mycket jag lyckas spara. 

Mina mål med mitt sparande

Mina drömmar just nu är att spara klart till min buffert för oväntade utgifter, och spara för en lägenhet. Det är pengar jag verkligen vill säkra upp och tar därför ingen risk med det. Pengar jag investerar i fonder vill jag ska växa för de ska jag ha om flera år. Jag har som mål att påbörja mitt pensionsspar detta år också, men det är ingen stress tycker jag. Jag är bara 24 år, tänkte vänta till jag är 25 år iallafall.

3 tips för att spara mer:

  • Se över dina dyraste utgifter och vad du lägger pengar på varje månad. Kan du skaffa ett billigt mobilabonnemang och kanske dra ner på en kaffe på stan?
  • Ta med matlåda!
  • Testa ha köpstopp en vecka per månad, du inser att du inte behöver köpa så mycket som du tror. 

Ha det fint, vi hörs snart igen!

/Sofie

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *