Rörelseglädje – när innovation gör den till en verklighet

Möt Marit Sundin som utvecklade den prisbelönta rullstolen AddSeat

Det är mycket som tas för givet när kroppen inte begränsar dig fysiskt, där exempelvis behovet av en rullstol är avgörande. Bara en sådan sak som att kunna ha en dialog på en mer jämlik ögonhöjd med en stående person. Efterfrågan efter innovativa och nytänkande rullstolar blir allt större, bara i EU använder ca 10 miljoner människor rullstol och rullatorer och i USA är det ytterligare 13 miljoner människor i behov. Designmässigt har utvecklingen stått still – men AddMovement är bolaget som tänker nytt runt den. 

Marit är innovatören bakom AddSeat, efter ett liv i rullstol designade hon den rullstol som hon själv ville ha. Och väl första gången hon fick möjlighet att sitta i den kände hon sig för första gången äntligen rörlig. 

Allt började då hon råkade ut för en tragisk trafikolycka som treåring i Hedemora, där Marit bodde med sin familj vid tillfället. Hon berättar att hon inte kommer ihåg någonting från ögonblicket då hon gick ut på vägen och blev påkörd, men livet kom att förändras drastiskt därefter.

Hon menar att det är en av anledningarna till varför hon bland annat grundade bolaget AddMovement för några år sedan. Från början var den revolutionerande rullstolen endast en idé som Marit fick när hon testade genom att placera en pall ovanpå en Segway. Idag använder AddSeat fortfarande en Segway som bas, men designen har utvecklats till en gyrobalanserad sits som säljs i flera länder och är högt uppskattad av användarna.

– Även om jag inte minns något direkt från stunden, så tror jag att man påverkas av en sådan händelse, varav jag alltid har fått höra att jag är väldigt driven och positiv, vilket förmodligen hör ihop, konstaterar Marit.

– Jag har en fallenhet och en hunger för att utveckla mig själv och mitt liv, allt för att kunna delta i livet i större utsträckning, säger hon engagerat och självklart till Feminvest.

Hennes eget rörelsehinder har inte hållit henne tillbaka. Hon började åka Alpin skidåkning med filosofin att det går att lösa och hade därefter en framgångsrik skidkarriär fram till OS 1992, där tråkigt nog en skada därefter satt stopp för hennes passion. Men motgångarna ledde till att hon några år senare lanserade Marit AddMovement och vann priset “Årets kvinnliga innovatör” för just AddSeat, en produkt som bidrar till att ge den som sitter i rullstolen en ny möjlighet som rullstolsburen. AddSeat är skapad utifrån den filosofin att med en mer flexibel och lättrörlig ram kan du justera så att du sitter högre upp än i en vanlig rullstol, vilket gör en markant skillnad för flexibiliteten och livskvaliteten. Den har en drivmotor och är endast 63 cm bred för att förenkla framkomligheten. Dessutom klarar AddSeat allt från snö, blöt terräng till sand. 

Just nu tar bolaget in kapital för vidare expansion via FundedByMe och önskar med sina nya delägare ytterligare nå ut på en internationell marknad med marknadsföring och sälj i fokus. AddMovement har i dagsläget kunder globalt men nu riktas satsningen för att möta den snabbt ökande efterfrågan, bland annat genererad av den äldre befolkningen i Europa och därefter i USA. Den senare motsvarar bara dem hela 2 miljoner nya rullstolsanvändare varje år, där samma trend även kan ses runt om i Asien. 

Marit avslutar.

– Min dröm är att alla som behöver ska kunna ha möjlighet att köpa vår produkt för att få en känsla av att kunna röra sig friare, vilket är en magisk känsla, säger hon med eftertryck. 

Gå till bolagets kampanjsida här
Läs mer på AddMovements hemsida här

AddMovement genom åren:

  • 2014 Marit Sundin vinner ”Årets kvinnliga innovatör” i Sverige
  • 2015 AddSeat valdes till ett av ”Topp 10 svenska entreprenörsföretag” av Swedish Science Parks (SISP)
  • 2016 första AddSeats såldes i Tyskland
  • 2017 första AddSeats såldes i USA
  • 2018 vald av MIT Review för att presenteras som en av de “Topp 10 startups” på EMTech
  • 2018 valt av EU som en av de “Topp 10 startande för hållbar mobilitet i Europa”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *