Lär känna mig och mitt sparande!

Hej på er, vad roligt att vara igång och en del av Feminvest!

I mitt första inlägg vill jag presentera mig själv och mina tankar kring sparande och investeringar så ni vet mer vem jag är. Mitt namn är Sofie, 24 år och uppvuxen lite utanför Stockholm. Jag har pluggat internationell ekonomi/ledarskap i Jönköping i 3 år och tog examen nu i juni 2019. Efter min examen jobbade jag på en startup under sommaren och det var där jag fick upp intresset för investeringar och kapital. Eftersom det jobbet endast var under sommaren började jag sedan jobba heltid på ett fondbolag i Stockholm med kundservice och administration, som är min nuvarande arbetsplats. I och med att jag jobbar med fondplaceringar, sparande och administration runt det så har detta jobb ökat mitt intresse för ekonomi och sparande. Jag har framförallt insett hur viktigt det är att spara!

Just att vara ekonomisk och duktig på att spara har följt med mig sedan jag varit liten. Jag har alltid skrivit ner på en anteckning i mobilen hur mycket inkomst jag kommer få in, hur mycket jag vill spara varje månad och mina fasta utgifter. Under åren jag studerade och levde på CSN fanns det inte mycket över till sparande, men där var mitt motto att 100 kr är bättre än ingenting. Nu när jag har ett heltidsjobb, är därmed har en högre inkomst, tycker jag det är mycket roligare att spara och se pengarna växa! Hur man ska dela upp sitt sparande tänker jag att vi ska ta i ett annat inlägg. 

I höstas när jag och min sambo började få in en stabil månadslön skippade jag anteckningen i mobilen och hittade en bra excel-mall där jag började skriva ner mina fasta och rörliga utgifter, och viktigast av allt – mitt sparande. Fick även min sambo att göra en egen budget i excel och nu har vi båda nördat ner oss i det. Kanske låter tråkigt, men jag gillar verkligen att ha koll på vart mina pengar tar vägen, samt att man inser att man kan spara mer än man tror om man skippar småköpen. Även när man sedan ser sparandet fylls på varje månad blir det extra roligt också att se pengarna växa och man kommer närmare sina mål och drömmar.  

Mina fem tips för att komma igång med ditt sparande: 

  • Gör en budget för att få en överblick över dina fasta och rörliga utgifter. 
  • Räkna på hur mycket du kan spara beroende på inkomst, rekommenderat är 10% av din nettolön. Personligen försöker jag ligga högre än så.
  • Öppna ett konto (ISK t.ex) för att börja spara i aktier eller bygga din fondportfölj. Det kan du göra hos Avanza (min favorit), Nordnet eller hos Storbankerna. 
  • Sätt sparandet på autogiro så det dras direkt när lönen kommer. 
  • Dela upp sparandet för olika mål: buffert, resor, pension, drömmar och långsiktigt. 

Tuta och kör! Vad skulle ni vilja läsa om? Kul att vara igång, vi hörs snart igen! 

/Sofie

Join the conversation

2 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *