New year, new me! Eller?

20191230_083818

Nytt årtionde. Alltså wow. Jag vet inte hur det är för er men när jag verkligen tänker efter vad jag upplevt och gått igenom det senaste årtiondet, underbara som fruktansvärda saker, så blir jag liksom helt förundrad. Kanske kan jag äntligen sluta tänka att tiden bara försvinner utan att jag gör något av den. För tittar jag tillbaka så har jag ju upplevt hur mycket som helst. Nytt årtionde och nytt år, det innebär också många nya nyårslöften, men hur bra är de där nyårslöften egentligen?

Nyårslöften – kortsiktigt försök, upplagt för misslyckande

Nyårslöften. Vi har nog alla haft de. Väldigt ofta samma sak. År efter år. Många gånger något i stil med “Nu, skall jag börja äta nyttigt” eller “Nu skall jag komma igång med träningen” eller “Nu skall få koll på min ekonomi och spara mer”. Nyårslöften för mig är ett försök att förändra något, fast man inte riktigt vet varför man vill förändra det. Som jag ser så tror man att man vet varför men har sällan grävt tillräckligt djupt och därmed inte hittat grundorsaken. Eller kanske vill man egentligen inte ens förändra det men tycker man borde för att passa in i samhällets normer. Så har det i alla fall varit för mig. Det blir ospecifika mål utan plan och utan motivation. Dömda att misslyckas. När vi misslyckas igen så bygger vi på ännu ett lager på vår story om vårt liv, en story som handlar mer om misslyckade än lyckade nyårslöften och nästa gång blir det ännu svårare att lyckas. Vi gör oss mentalt svagare.

Skapa långsiktig och hållbar förändring 

– ta ett steg i taget

Jag älskar mål och visioner. Jag älskar att skapa vision boards. Jag tror stenhårt på kraften i att manifestera och drömma stort. Jag tror på att gräva djupt för att hitta vårt varför till våra drömmar, visioner och mål. För när vi gör det så blir förändringen i alla fall lite lättare att ta sig igenom de dagar när det känns tungt och svårt. Jag tror på att skapa små förändringar, ett steg i taget. Då blir omställningen enklare, vi förändrar våra vanor, och steg för steg skapar vi nya vanor och plötsligt är hela förändringen genomförd. Jag tror på en konkret plan med tydliga prioriteringar. Men jag tror också på att en plan kan behöva uppdateras ibland. Jag tror också att våra mål behöver uppdateras ibland. Kanske även vårt varför behöver uppdateras då och då, för när vi går lite djupare så lär vi oss nya saker om oss själva. Jag tror på tacksamhet och på att mentalt ställa in oss på att vi redan lever vår dröm. Att beskriva känslan och allting runt omkring oss som om vi redan vore där.

Dina mentala hinder – din personliga utveckling

Målet och planen är glasklar. Supertydlig. Du skulle till och med kalla den enkel. Men ändå går det inte. Du kommer inte i mål. Du når inte fram. Du stöter ständigt på hinder som får dig att inte orka kämpa mer. Min personliga åsikt är att allt sitter i huvudet. Men det innebär inte att det är enkelt. Tvärtom. Det är mentala hinder du behöver och ta dig igenom för att nå dit du vill. Jag vet att vi alla har olika förutsättningar men jag skulle ändå säga att alla hinder vi stöter på är mentala. Så hur tar vi oss igenom våra mentala hinder? Jag tror det finns lika många svar på den frågan som det finns människor. För mig personligen så handlar det om att läsa, meditera, reflektera, skriva och ha en coach. Den tid och de resurser jag lägger på det är en investering i mig själv. Idag är alla de bitarna en naturlig och prioriterad del i mitt liv. Men de har inte alltid varit det och alla bitarna kom inte samtidigt.  För mig var reflektion det första steget. För dig som känner för att börja där men inte vet hur du skall börja så kan jag tipsa om mina favoriter (inga samarbeten, bara produkter jag älskar och som varit viktiga i min egen utveckling):

” Planera för dina drömmar” av Sanna Sporrong (eller någon annan av hennes fantastiska böcker) https://www.sporrongform.se/mina-produkter

“My Greatness Journal” https://www.adlibris.com/se/bok/dailygreatness-journal

Så som ett första steg på resan mot din förändring så vill jag skicka med dig frågan: Hur väljer du att investera i dig själv och din utveckling redan idag?

För att avsluta så är här ett fint och tänkvärt citat: “The only constant is change”. Vi utvecklas ständigt, vi är aldrig klara, lika frustrerande som det är fint i vår resa som kallas livet.

Låt 2020 bli ditt år!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *