Bli bättre än genomsnittet på att investera.

Så länge jag kan minnas har jag alltid fascinerats av pengar. Först utifrån den status de verkade generera, men ju mer jag själv vuxit och utvecklats så har det allt mer kommit att handla om hur jag kan använda pengar för att köpa det mest värdefulla av allt; nämligen tid och därmed frihet.

Men också hur jag, med hjälp av mina pengar, kan vara med att bidra till en mer hållbar framtid. För vad är annars vitsen med att investera och tjäna pengar om vi inte har en planet att leva på!?

Fotograf: Jörgen Mikkelsen

Tack vare denna fascination för pengar så påbörjade jag som 26-åring min ekonomiska resa på riktigt. Och när jag skriver ”på riktigt” menar jag att jag då började investera mer medvetet och med en tydligare strategi. Innan dess hade jag mest lagt pengar på hög på något räntekonto men utan att förstå i vilket syfte, mer än att skapa ekonomisk trygghet och en ekonomisk grund att stå på inför framtiden. Dock förstod jag inte då att pengarna, genom att sitta på ett lågräntekonto, faktiskt förlorade i värde istället för att öka.

Fotograf: Jörgen Mikkelsen

Så tack vare dåvarande pojkvännen, Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon”, fick jag för första gången upp ögonen för hur pengar faktiskt kunde arbeta för mig, istället för tvärtom. En kunskap som jag önskar att vi alla hade fått lära oss redan i grundskolan. För med en bakgrund som civilekonom är det inte sällan jag får höra att det minsann är enkelt för mig att investera eftersom jag fått den kunskapen gratis via min utbildning. Sanningen är dock den att det inte finns en enda kurs på ekonomiutbildningen som lär ut hur vi kan sköta och optimera vår egen privatekonomi. Istället lär man ut hur vi kan optimera ett företags ekonomi på olika sätt.

Till Feminvests aktieskola

Dock har det aldrig varit speciellt intressant för mig att tjäna pengar åt andra, utan jag har alltid varit mer motiverad av att tjäna pengar till mig själv. Vilket jag egentligen tror att de flesta människor är. Så varför är det då inte fler som väljer att investera sina pengar?

En orsak är säkert att många fått uppfattningen att det är något svårt och komplicerat. Något som bara är till för de allra rikaste, eller för dem som lägger all sin vakna tid på att läsa årsredovisningar eller olika rapporter. Eller för dom som professionellt arbetar inom finansbranschen.

Sanningen är dock den att det är enklare än dom flesta tror att bygga upp en egen pengamaskin som kan arbeta dag och natt för dig. Och det behöver inte ens ta särskilt lång tid, kräva enormt med kapital eller en massa specialkunskap. Resultatet och därmed avkastningen beror nämligen mer på regelbundenhet, passivitet och långsiktighet än på kunskap, timing eller försök att överlista marknaden.

Fotograf: Mohammad El-madhoun

För precis som ekonomiprofessorn Jeremy Siegels brukar säga så är investeringar nog det enda område där vem som helst kan bli lika bra, eller till och med bättre än genomsnittet utan någon form av utbildning eller träning. Så detta betyder i praktiken att du, precis som jag och många andra, kan bli lika bra, eller till och med bättre än genomsnittet på att investera. Låter det intressant? Låt oss tillsammans göra ett litet tankeexperiment.

Om man vill bygga upp en ekonomisk frihet är det första man behöver ta reda på vad ens liv i runda slängar kostar. Dvs hur mycket fasta utgifter har jag i form av räkningar varje månad, och hur mycket lägger jag på rörliga utgifter så som mat, transport, kläder, hygien, nöjen etc? Det gör man enklast genom att göra en uppskattning eller undersökning av vad en genomsnittlig månad kostar genom att till exempel gå igenom kontoutdrag eller ta hjälp av något av de smarta tekniska verktyg som idag finns.

Ponera att du kommer fram till att ditt liv kostar ca 20 000 kr i månaden. På ett år blir det 20 000*12 dvs 240 000 kr. Så frågan vi då behöver ställa oss är; hur mycket pengar behöver jag ha investerade och till vilken avkastningsränta för att jag ska få ut 240 000 kr om året?

För att ta reda på detta behöver vi således räkna baklänges. Eftersom medianavkastningen på svenska börsen, sedan man började mätningarna år 1870, ligger på 9,6 % per år, kommer vi i detta räkneexempel göra det enkelt för oss genom att räkna på en medianavkastning på 10% utan hänsyn tagen till någon skatteeffekt eller inflation.

Resultatet blir då följande; 240 000 kr årligen för att leva vårt liv delat på 10 % i avkastning. Dvs 240 000/0,10= 2 400 000 kr. Alltså behöver vi 2 400 000 kr i investerat kapital till en avkastningsränta på 10% för att vi ska kunna leva, med samma standard som idag, på inkomster genererade från våra investeringar. Ingen rocket science med andra ord.

Häng gärna med RikaKvinnor på denna spännande resa mot ett rikare liv inom alla områden, inte minst det ekonomiska. Du hittar oss på Instagram #rikakvinnor eller på bloggen; www.RikaKvinnor.se

Jag ser fram emot att dela denna spännande resa med dig! 

Med värme
Elisabeth Svensson, vd och grundare för RikaKvinnor.se 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *