Är äganderätten den nya rösträtten?

I första kammaren den 17 december 1918 röstades den första omröstningen igenom för att ge kvinnor lika rösträtt i svenska kommunval, några månader senare även nationellt. När jag fick förfrågan om att driva Feminvest framåt (jag fick frågan under min mammaledighet – vilket känns helt rätt och modernt) frågade jag illustratören Sara Woodrow om hon ville ta fram ett tryck för en T-shirt som illustrerade 100% ägande men även de 100 åren av jämställd rösträtt, en droppe i tidens hav.

Därför kändes det extra fint att få vara med på den årliga Womengage konferensen i veckan och prata om Feminvests verksamhet i just riksdagens första kammare.

Womengage startades 2016 som ett tvärpolitiskt initiativ med målet att skapa en mötesplats mellan näringsliv och politik, för att bidra till bättre förutsättningar för kvinnor att starta och driva företag.

Sara Wimmercranz, medgrundare till Backing Minds inspirerade genom att lyfta sitt perspektiv på de risker hon tagit, men snarare de möjligheter hon sett samt synen på ledarskap och företagsbyggande.

Ewa Andersson, vd Sparbankerna pratade om att kvinnor inte tar risk i lika stor utsträckning som män och presenterade statistik som konkretiserade detta.Ytterligare en intressant och viktig datapunkt som hon nämnde var att kvinnors pension i snitt uppgår till 68% av männens.

Jag bidrog till rapportering om hur jag ser att Feminvest och andra kvinnliga nätverk spelar en viktig roll, när det kommer till att uppmuntra risktagande, entreprenörskap, ekonomisk tillväxt men även till att förmedla kapital till kvinnliga entreprenörer. Att utbilda, inspirera och prata om ägande och investeringar tillsammans ger resultat för den enskilda.

Intressant data från flertalet studier, bland annat från rapporten The State of European Tech visar att det inte finns några kvinnliga entreprenörer som får riskkapital över 100 miljoner dollar. Vidare visar rapporten att kvinnor i seniora roller på riskkapitalbolagen lyser med sin frånvaro, vad tror vi händer när investerare i onoterat i större utsträckning är kvinnor, kommer fler kvinnliga entreprenörer få kapital då?

På samma sätt som de kvinnor och män som drev på rösträtt under många år fick kämpa på i underläge och hade färre maktverktyg att påverka, så skulle jag säga att ägandefrågan är 20-talets gemensamma kamp för lika rättigheter och förutsättningar för alla, då det är tydligt att jämställdhet inte nått hit än.

Trevlig helg!

Michaela

PS. Vill du börja investera? Du hittar veckans podd om hur du kommer igång här

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *