Grunden för att investera

I veckans avsnitt av Feminvestpodden pratar Michaela Berglund om det mest grundläggande: Vad behöver du för att komma igång och investera? Utöver det som presenteras i avsnittet, bland annat med information om konton och avgifter, kommer även här några tankar på vägen när du investerar i både fonder och aktier.

Fonder:

  1. Håll koll på avgifter när du investerar. Fonder kan ha höga avgifter, vilket det är viktigt att vara medveten om.
  2. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning, men ger en indikation om fondens förvaltning. Jämför även indexfonder mot varandra.
  3. Störst fond innebär inte tryggast investering eller bäst avkastning. Likaså mest känd fondförvaltare innebär inte bäst resultat.
  4. Fonder är ett sätt att inte själv aktivt behöva förvalta sparandet, försök därför att vara mer långsiktig.
  5. Ett bra sätt att investera i regioner eller andra världsdelar kan vara fonder, där du inte känner till marknaden såväl men där du tror på en ekonomisk tillväxt.

Aktier:

  1. Utgå ifrån de tankar du har om framtiden när du investerar, vilka trender styr tillväxten globalt, exempelvis en växande befolkning, behovet av datalagring, fler får det bättre ekonomiskt ställt – vad händer då med konsumtion av varor och tjänster, osv.
  2. Det är roligare att investera om det är bolag du tycker om och tror på.
  3. Vinstdrivande bolag med en ökande vinst år efter år visar att ett bolag är på väg åt rätt håll med en växande efterfrågan.
  4. Livet förändras, du kommer kanske inte alltid ha möjlighet att lägga undan så mycket som du önskar, var flexibel med dig själv och din livssituation.
  5. Pensionsfonder är stora aktörer på börserna globalt. Vilka krav ställs på dessa och hur förflyttas det kapitalet över tid är en intressant tankeställning

Published by Michaela Berglund

Managing Feminvest

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *