“Jag hoppas att det blir ännu lättare för oss sparare att bedöma hållbarhet”

Natalie Eriksson började investera i fonder redan i tonåren och har aktivt investerat därefter på olika sätt. Den här veckan ger hon sina tips på hur du kan behöva revidera dina investeringar över tid, hennes tankar runt trender framåt samt varför hon skrev boken Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare.

Hur kom det sig att du började investera från början?

När jag var i sena tonåren lärde jag mig om ränta på ränta-effekten och tyckte att det kändes spännande. Då hade jag (väldigt) lite pengar i en fond som jag fortfarande har kvar. Med åren har intresset utvecklats och när jag skaffade mitt första jobb efter studierna så insåg jag att jag ville lära mig mer för att kunna vara smart med mina pengar. 

Vill du ge tre tips för den som vill utvecklas vidare som investerare när grunden är lagd?

Ibland räcker det ju faktiskt att fortsätta bygga på det sparande som redan är påbörjat. För att ge tre tips: Det kan vara intressant att fundera på om de nuvarande innehaven kan kompletteras med ett sparande med exempelvis lite högre risk. Om man sparar på lång sikt och vill hålla sig extra motiverad så kan en del av pengarna öronmärkas till ett sparande som ska användas mer i närtid. Jag tror också på att hålla koll på att investeringarna rimmar med den egna livssituationen. Att ta exempelvis hög risk passar bättre i vissa perioder än andra. Och tvärtom. Livet förändras och det kan göra att man bör tänka om kring sina investeringar. 

Vilka trender tror du vi kommer se mer av under 2020?

Det kommer att pratas ännu mer om hållbara alternativ från alla möjliga håll. Jag hoppas att det blir ännu lättare för oss sparare att bedöma hållbarhet i olika spar/investeringsalternativ. Jag tror också att fintech-branschen kommer att fortsätta leverera nya aktörer där alla fightas om att överleva och att detta i slutändan gynnar oss småsparare. Jag tror även att det kommer att dyka upp fler robotrådgivare men att deras tid inte är helt kommen än. 

Vilka verktyg använder du för dina bolagsanalyser ?

Faktiskt inte några avancerade verktyg alls. Jag har ett Google sheet jag använder för att hålla koll på och sammanfatta bolagens historik etc. 

Berätta lite om bakgrunden till din bok?

Jag skrev Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare dels för att jag ville lyfta fram kvinnliga förebilder inom aktier och sparande och för att jag ville nå ut till en målgrupp som inte nödvändigtvis är intresserad av aktier men som vill ta sin privatekonomi till nästa nivå. 

Hur tänker du gällande din egen portfölj, vad är din stratagi?

Jag har en klassisk buy and hold-strategi med aktier och fonder. Min tanke är att skapa ett litet investmentbolag inom ett par år och att genom detta investera i onoterade bolag. 

Har den förändrats med tiden, om så, på vilket sätt?

Litegrann. Jag har främst svenska innehav när det gäller aktierna. På senare år har jag adderat ett par amerikanska företag till mixen. 

Du är även entreprenör, vad fick dig att starta bolag?

Jag jobbar med marknadsföring och har tidigare jobbat på byrå och marknadsavdelningar i olika rollen men har alltid vetat att jag ska starta eget en dag. Sista åren som anställd hade jag ett företag på sidan av jobbet och för lite mer än ett år sen bestämde jag mig för att ta det vidare på fulltid. Jag lockas av friheten och ägarskapet. 

Vad drömmer du om?

Väldigt många saker. Att utveckla företaget till något ännu större och att ta mig an kunder på utländska marknader. Att starta mitt investmentbolag på sidan av mitt nuvarande företag. Att springa fler maratons. När jag är gammal vill jag ha ett hus vid Como-sjön med tillhörande italiensk motorbåt. Då kommer jag inte att arbeta lika operativt som jag gör idag. Kanske sitter jag i trädgården och äter pasta och ringer in till olika möten som rådgivare. Jag känner också att jag vill ge tillbaka mer till samhället genom att stötta unga människor som inte haft en lika fin barndom som jag själv haft. Kanske bli mentor för någon som kommit till Sverige som ensamkommande. Det får bli mitt nyårslöfte. 

Pension är något som många kan tycka känns långt bort och tråkigt, hur tänker du om sparande där?

Jag rekommenderar alla att pensionsspara (om än i liten skala) men måste ändå erkänna att jag inte gör det själv. Min plan är att min köra på med mitt företag i ett par år och att sedan vid ett eller ett par tillfällen ta ut en större summa i aktieutdelning och lägga detta i ett pensionssparande. Man kan säga att jag sparar indirekt via mitt företag just nu. 

Lyssna på ljudboken “Kvinnorna som äger börsen” här

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *