Bolaget ingen förstod eller trodde på

Det tog många år för Växjö bolaget Fortnox att få världen att förstå det revolutionära tänket som bolaget kom med; att bokföring skulle kunna göras digitalt. Det tog därmed även många år för bolaget att gå med vinst. 

Redan år 2001 delade grundaren Jan Älmeby sin vision om bokföring på nätet och påbörjade resan med att bolagisera Fortnox. En produkt som ingen förstod, inga kunder kom till och det var svårt att hitta kapital för att investera i verksamheten. Jans enda uppgift blev att gång på gång leta efter kapital för att kunna utveckla företagsidéen framåt, samtidigt fick de anställa börja etablera relationer med redovisningsbyråer och företagare.

Företaget hade många års uppförsbacke men för 12 år sedan, år 2007 börsintroducerades företaget och för första gången fick bolaget tillräckligt med kapital för att kunna andas ut och växa för en period – fokusera på sin business med andra ord. Ytterligare några år senare började allt fler banker använda sig av internetbanken och där förändrades även mentaliteten för bokföring digitalt. 

Det var 2010 som bolaget visade sina första svarta siffror, nästan tio år efter att företaget grundats och fler kunder strömmade till. I oktober blev bolaget godkända som betalningsförmedlare av Finansinspektionen och passerade även 300 000 i antalet kunder.

– Att vi nu passerar 300 000 kunder är magiskt. Jag är innerligt glad att så många av Sveriges småföretag och redovisningsbyråer visar oss det förtroendet. Vi ska både förvalta det, och ta fram alla de nya lösningar som hjälper våra kunder att ligga i framkant av den digitala transformationen, kommenterade vd Nils Carlsson vid tillfället.

Fortnox har har utvecklats till att bli ett av börsens främsta tillväxtbolag och har än idag sitt huvudkontor i Växjö. Varför bolaget varit en favorit bland investerarna är dels affärsmodellen med de återkommande intäkts strömmarna, dels att företaget har kunder som inte gärna rör på sig och även  de höga inträdesbarriärerna. Det ska bli intressant att följa om bolaget kan fortsätta hålla ställningarna mot konkurrenter såsom Visma och även mot nya mindre aktörer. Vidare vilka nya tjänster som tillkommer till bolagets tjänsteutbud framåt. Oavsett är bolagets resa en påminnelse om vad en affärsidé och idogt arbete kan leda till, även om det ibland tar längre tid.

Bolaget är sedan listningen noterat vid NGM MTF. 

Aktiekursen vid noteringen var 2,58 kr och handlas idag på drygt 164 kr, en ökning med flera tusen procent med andra ord. Ticker FNOX MTF

Om Fortnox

Fortnox är en leverantör av webbaserade program för bland annat bokföring, fakturering, orderhantering, säljstöd och e-handel till mindre och medelstora företag samt föreningar. Utöver har Fortnox dotterbolaget Nox Finans som erbjuder finansiella tjänster relaterade till fakturaservice. Bolagets huvudkontor ligger i Växjö

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *