Vad är priset du betalar idag för att bli ekonomiskt fri någon gång i framtiden?

“Gå i pension före 50”, “Skapa ekonomisk frihet på tio år”, “Bestäm över din tid – så blir du ekonomiskt fri”. Då och då dyker artiklarna upp. Artiklarna som vill inspirera dig att bli ekonomiskt fri. Fri att bestämma över din egen tid. Göra precis vad du vill. Varje dag. För all framtid. Men varför vänta med att leva din dröm tills du är ekonomiskt fri? Vad är priset du betalar idag, för att sen, någon gång i framtiden, bli ekonomiskt fri?

Ekonomisk frihet, att kunna leva på mitt kapital, att äga min tid. Jag hade det som huvudmål en gång. Men inte längre. Jag tror inte på den idén, inte i det format som det så ofta målas upp. Kanske för det var en anledning (av flera) till ett kraschat förhållande. Kanske för att det fick mig att, för en period, tappa bort en alldeles för stor del av mig själv. Men jag är också otroligt tacksam för allt jag lärde mig tack vare just det målet.

Jag kan fortfarande beundra de människor med målet att bli ekonomiskt fria inom x år. Men det provocerar mig också. Det provocerar mig för att målet mot ekonomisk frihet blev ett sätt att skjuta upp mina drömmar. Det blev ett sätt att skjuta upp mitt liv. Det är också därför jag skriver denna text. För att ge ett annat perspektiv. Mitt perspektiv. Kanske kan jag också provocera någon. För jag tror att du kan bygga ditt drömliv utan att vara ekonomiskt fri.

Det handlar, som alltid, om att vara medveten om vad som verkligen tillför värde i just ditt liv och förstå att du väljer hur du vill spara och spendera. Det är aldrig svart eller vitt och det förändras ständigt, i takt med att du utvecklas. Vad drömmer du om? Hur vill du leva ditt liv? Om du ägde din tid och var ekonomiskt fri idag vad skulle du då göra idag? Vad skulle du göra imorgon och vad skulle du göra nästa år?

Under mitt “sabbatsår från ekorrhjulet”, som jag valt att kalla det, så har jag funderat och reflekterat mycket. Många tankar har snurrat i mitt huvud. Bland annat har jag insett att det finns något väldigt fint i att vara en del av just det vi kallar ekorrhjulet. Men jag vill också att det skall vara det på mina villkor. Jag vill ha frihet. Men jag behöver också krav för att må bra. Det tror jag vi alla gör, men kanske på olika sätt. Jag vill jobba med saker jag brinner för, jag vill känna att jag att jag gör världen till en bättre plats. För det är precis det jag hade gjort om jag varit ekonomiskt fri. Så varför vänta?

 

Join the conversation

6 Comments

 1. Så klokt uttryckt detta med att för att kunna bli ekonomiskt oberoende i framtiden innebär att man får skjuta upp sitt liv till viss mån.
  För att kunna spara så mycket pengar måste man troligen skjuta upp vissa saker man vill göra som till exempel att resa eller att kunna ha härliga middagar med sina vänner på restaurang eller kanske gå på konserter eller annan kultur. Tror mer på balans som med det mesta här i livet.

  1. Hej Maud!
   Ja precis, bra input!
   Balans mellan nu och framtid för det enda vi vet om livet är ju att vi har det just nu så det gäller ju att göra det bästa av det.

 2. Jättebra skrivet om detta ämne som inte heller jag har som mål men som såklart är en dröm som många har. Tror man måste stämma av sina mål med sig själv då och då så man verkligen gör det som stämmer med ens nutid och ens drömmigaste framtid 🙂 jättebra att du tar upp detta! Tror man som ekonomiskt intresserad kan känna sig lite “dålig” om man inte siktar på att bli ekonomiskt fri eller oberoende. Men det innebär väldigt mycket restriktioner att spara så mycket.

  1. Hej Hanna!
   Tack för dina tankar. Jag håller helt med dig, man behöver kontinuerligt stämma av och uppdatera sina mål för livet och drömmarna förändras. Ja jag håller helt med, man känner sig lite dålig för man inte siktar dit och när jag hade det som mål så kände jag dålig så fort jag spenderade. Det är ju i grunden en mental inställning så klart, men det är viktigt att alltid ställa sig frågan vad syftet med att bli ekonomiskt fri är 🙂

 3. Jag tror det är väldigt individuellt hur man vill leva och vilka drömmar man har. Känner att fler människor nu vill minska sitt köpande och leva mer klimatvänligt på alla plan. Jag känner inte att jag går miste om något när jag sparar. Jag vet att jag kan göra allt jag skulle vilja göra. Var t ex på en lång USA-resa i sommar. Önskar bara att jag hade börjat spara tidigare när barnen hade växt upp i stället för när jag var 58 år. Har nu sparat i 5 år och arbetar inte längre. Att kunna ägna sig åt det man vill är en härlig känsla för mig. Det behövs inte ett jättestort sparande om man startar tidigt i livet och investerar i t ex aktier/fonder.

  1. Hej Eivor,

   Tack för du delar dina reflektioner. Håller helt och håller med om att drömmar ovh hur man vill leva är väldigt individuellt. Jag håller även helt och håller med om att ur ett konsumtionsperspektiv så är sparande fantastiskt, och att reflektera över sin kostnader och vad som faktiskt tillför värde är alltid nyttigt. Precis som du skriver så är det en härlig känsla att kunna ägna sig åt det man vill! Det jag vill beslya är att jag tror inte att man behöver bli ekonomiskt fri för att göra det, utan tycker att man skall sätta igång nu direkt och inte skjuta det framför sig 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *