Lördagshoppet om framtiden

En solig lördag står jag på scen hos SEB banken med min bästa vän Polina inför 200 unga. Är det en konsert som väntar? Kanske en fest? Nej, anledningen till varför ett hundratals ungdomar är samlade på en och samma plats en lördag på en bank är för att lyssna på föreläsningar om framtiden.

Visst går det emot den så inpräntade bilden av att ungdomar är lata, dumma och oansvariga?

För två år sen beslutade jag och Polina att starta ett nätverk för nyfikna ungdomar som har ett intresse att utvecklas och lära sig om framtiden. Nätverket heter Carrus Network och vårt mål är att skapa en meningsfull, fysisk mötesplats för unga där vi gemensamt har föreläsningar, företagsbesök och andra events. Jag kommer ihåg motståndet vid uppstarten, få kunde tro att ungdomar frivilligt efter skolan skulle gå på ytterligare en föreläsning utan någon kompensation. Men resultatet två år senare visar sig vara raka motsatsen, unga vill på egen hand lära sig att utvecklas, och till mångas förvåning göra detta oavsett betygen i skolan.

För när jag pratar med de unga gästerna är det tydligt att vår generation är individualister där alla vill bli snyggast, rikast och smartast. Samtidigt ser jag att vi är ett gäng som inte räds av andras framgång, vill mer än gärna hjälpa till och såklart – lösa alla världens problem. För vissa handlar det om miljön och för andra kanske jämställdhet, men viljan för förändring är en gemensam ledstjärna för de allra flesta. Kanske är det inte så konstigt att tron på förändring är stark i vår generation när vi exempelvis kan blicka mot Greta Thunbergs förändringsarbete i media med jämna mellanrum.

Det är något speciellt med att samla unga med olika bakgrunder och se att de alla har något gemensamt – nyfikenheten och en stark tro på att man kan göra världen bättre. Jag tror det är en av de sakerna som kommer behöva ändras i framtiden, att vi ser bortom våra yttre egenskaper och istället fokuserar på vad som enar oss.

När jag går hem från eventet är jag fylld med en starkt framtidstro. Det är dessa värderingsstyrda, nyfikna och hjälpsamma människor som är framtidens ledare, politiker och entreprenörer.

Alexandra Sandberg, Medgrundare av Carrus Network

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *