Feminvest summerar veckans ekonominyheter i korthet

Det är en fortsatt orolig värld med ökad politisk instabilitet i Chile, en avgående premiärminister i Libanon efter ett par veckors intensiva demonstrationer, vidare turbulens i Hongkong och ett uppskjutet brexitdatum, men börsen höll ställningarna likväl.

BNP tillväxten i USA rapporterades i veckan för det tredje kvartalet och överträffade förväntningarna med 1,9 % mot förväntade 1,6%, siffrorna kan jämföras med tillväxten 3,4% för samma period föregående år. En ökad export bidrog positivt till resultatet, där det största hotet fortlöpande är dialogen med Kina.

USA:s centralbank, Federal Reserve presenterade att de sänker räntan med 0,25 procentenheter. Sänkningen är den tredje i år, (och den sista enligt Fed) sänkningen innebär att styrräntan nu ligger mellan 1,5 till 1,75 procent. Beslutet motiveras med bakgrund av en något ökad ekonomisk aktivitet samt en fortsatt stark arbetsmarknad.

Rapportperioden har gått mot sitt slut, förra veckans OMXS30 rekord uppgång har backat något men några enskilda bolag har haft en uppgång efter rapportsläpp i veckan. 

Aktien för Hexagon backade tillbaka efter att rapporten för det tredje kvartalet och vid stängning på fredagen låg bolaget på plus.

“Hexagon redovisade stark lönsamhet och starkt kassaflöde trots fortsatta utmaningar i Kina som påverkade försäljningstillväxten under kvartalet”, skriver Hexagons vd Ola Rollén i rapporten för det tredje kvartalet.

Det svenska skogsbolaget SCAs rapport ökade sin omsättning med 5 procent till 4.975 miljoner kronor, jämfört med densamma perioden föregående år. En svagare krona har bland annat bidragit till lyftet. Från januari 2019 kommer bolaget marknadsvärdera marken baserat på transaktioner i de områden där bolaget äger skog – en manöver som i det närmaste fördubblar det bokförda värdet på skogsmarken till 63–67 miljarder kronor. 

Petter Stordalen shoppar bolag. Det senaste företaget han adderat till sin noterade portfölj är det nu konkursade resebolaget Ving. Prislappen låg på runt 6 miljarder kronor. Flygbolaget kommer att byta namn till Sunclass Airlines.

I veckan blev det klart att elen blir billigare för dig som fastighetsägare då energibolagen behöver räkna med minskade intäkter. Varför?  Jo det finns ett monopol bland elbolagen då två eller flera utbyggda kabelnät parallellt inte skulle vara samhällsekonomiskt.

För att säkerställa att intäkterna inte blir för höga i det här elmonopolet finns det en Energimarknadsinspektion som sätter ett tak för de möjliga intäkterna, det har reglerats ner och därmed får du en mindre räkning från elbolagen framöver.

Veckans index vid stängning:

  • OMX Stockholm: 649
  • Dow Jones: 3 067
  • FTSE: 7 302
  • Nikkei: 22 851
  • Shanghai: 2 958
  • Dax 30: 12 961

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *