Att spara och ändå njuta av livet

På aktieklubben i Malmö föra veckan hade vi flera intressanta diskussioner och en fråga hängde kvar längre hos mig. Hur gör ni för att spara pengar men ändå spendera för att njuta av livet nu?

Att spara eller njuta av livet ses ofta som motsatser och å ena sidan är det helt sant. Varje gång jag tar upp mitt bankkort är det ju ett val att spendera pengar istället för att spara dem. Samtidigt sparar jag också för att på sikt kunna leva ett ännu bättre liv.

Att välja var jag lägger mina pengar

För mig har en lösning varit att fundera på vad jag vill lägga pengar på, idag och imorgon. Det är värdefullt för mig att äta god och bra mat, jag älskar att resa och vi renoverar ett hus. Det innebär att jag spenderar en del pengar på det. I Nina Åkestams bok Meningen med hela skiten finns en övning där man ska fundera på hur livet ska bli när man blir gammal och utifrån det fundera på vad man kan göra idag för att få det att bli så. För mig har det varit en tanke som jag återkommit till flera gånger. Boken är även i övrigt mycket läsvärd.

På min morfars 90-årsfest kom det minst trettio personer. Tänk att vara 90 år gammal och ha så många vänner, det vill jag också ha när jag är 90. Jag vill också ha en ekonomisk trygghet i livet. Min mormor är numera ensam men kan bo kvar i lägenheten som hon och morfar bodde i tack vare att hon och morfar sparat pengar. När jag är 90 år gammal vill jag också kunna berätta historier om saker jag upplevt eller om platser jag besökt.

Att prioritera utgifter

Utifrån det styr jag min konsumtion nu. Jag handlar inte särskilt mycket kläder, köper inte takeaway-kaffe, jag fixar inte mina naglar och jag har ingen bil. Jag unnar mig däremot gärna god mat, restaurangbesök och upplevelser, gärna med vänner och jag tackar ja till resor när möjligheter dyker upp. En vän åkte till Jordanien en månad så jag åkte dit och hälsade på. När min mamma frågade om jag villa åka till Svalbard så kunde jag tacka ja. Då är det också tydligt att sparande på sikt möjliggör konsumtion. Hade jag inte sparat hade jag inte kunnat åka till Svalbard, eller Jordanien. Så för mig är svaret att konsumera utifrån tydliga prioriteringar och spara för att också kunna göra de valen i framtiden.

Hur gör du?

Join the conversation

2 Comments

  1. Så bra skrivet om prioriteringar och vart man vill på lång sikt – och hur man bestämmer sig för att leva nu för att uppnå det. Verkligen snyggt beskrivet! Gillar också Nina Åkestams bok och just det där exemplet har jag återkommit till 🙂 Tror det är kärnan i att få en på lång sikt hållbar ekonomi: att ta reda på sina egna prioriteringar och följa dem. Tack!

    1. Tack Hanna! Kul också att höra att du också haft nytta av Nina Åkestams bok och exemplet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *