Väloljat veganbolag gör omega-3 av alger

Allt fler tar kosttillskott med omega-3 regelbundet. Men få vet att det nyttiga fettets ursprung är alger, inte fisk. Och just jakten på fisk för att producera omega-3 har lett till utfiskade hav. Det börsnoterade veganbolaget Simris Alg tillverkar däremot omega-3 från alger som odlas på land i Skåne. 

– Att fiskar är rika på omega-3 beror på att de äter alger, inget annat. Vi odlar alger och gör sedan omega-3 tillskott i sin renaste och mest ursprungliga form på precis samma sätt som i naturen, berättar Simris Algs vd Fredrika Gullfot. 

Alger – den ursprungliga källan 

Omega-3-fetter hör till kroppens viktigaste byggstenar och är nödvändiga att få i sig med kosten. Särskilt de marina omega-3-fetterna dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA) är viktiga för hälsan och bidrar bland annat till normal hjärtfunktion, syn och hjärnfunktion. 

– Vår olja innehåller exakt samma nyttiga omega-3-fetter som i fiskolja. Men utan de miljögifter som finns i fet fisk och utan att påverka haven, konstaterar Fredrika Gullfot.

Bidra till att rädda haven – undvik fiskolja

Att det är kris i världens hav råder det ingen som helst tvekan om. FN:s organ för fiske och jordbruk, FAO, har slagit fast att 93 procent av havets fiskebestånd redan är fullt utfiskade eller överfiskade. Greenpeace har larmat om att hela det antarktiska ekosystemet riskerar att kollapsa på grund av det starkt ökande fisket av krill till omega-3-tillskott.

– Fiskolja är ett tydligt exempel på hur människans jakt på värdefulla råvaror skapar både miljöförstörelse och resursbrist. Här måste vi komma med lösningar så vi kan sätta stopp för den rovdriften, berättar Fredrika Gullfot. 

Lyssna på poddintervjun med Fredrika Gullfot här.

Full produktion i skånska Hammenhög

Det är vid bolagets anläggning, den så kallade farmen, i skånska Hammenhög som algerna växer och där omega-3 tillverkas. Men det handlar inte om tång som växer i stora sjok. Istället går tankarna mer till ett biotechbolag eftersom mikroalgerna växer i en högteknologisk vertikalodling bestående av glasrörssystem i växthus. 

Fredrika Gullfot grundare av Simris Alg. Foto: Daniel Nilsson

Försäljningsgenombrott stundar

Simris Alg startade 2011 och de första åren ägnades åt att utveckla odlingsprocessen. Anläggningen har varit i drift sedan 2016, samma år som bolaget börsnoterades. Trots att det gått några år är försäljningen ännu i sin linda. Det beror på att Simris Algs produkter omfattas av regelverket om nya livsmedel inom EU, och bolaget väntar ännu på tillstånd för att få sälja sina omega-3-tillskott på hemmaplan.  

– Vi fokuserar nu istället på de marknader där vi redan kan sälja våra produkter, till exempel USA och Sydkorea, berättar Fredrika Gullfot och fortsätter:

– I USA, som är vår huvudmarknad, tar hela 7,8 procent av den vuxna befolkningen regelbundet omega-3-tillskott. Och vår största kund finns i Sydkorea, där vi har avtal om försäljning för minst 7 miljoner kronor på tre år.

Nischar in sig på expansivt premiumsegment

På dessa marknader siktar Simris Alg nu på sitt försäljningsgenombrott. I USA har Simris Alg ett dotterbolag och ett dussintal återförsäljare, exempelvis ikoniska Erewhon Market med sina kändiskunder i Los Angeles och uppstickaren Shop Good i San Diego. Fokus ligger på premiumsegmentet. 

– Just premiumsegmentet inom wellness är en marknad som växer så det knakar. Här saknas det produkter som passar på de mer exklusiva butikshyllorna. I mellanprissegmentet är det däremot trångt och en intensiv prispress, säger Fredrika Gullfot. 

Tar in pengar för expansion

Simris Alg genomför i skrivande stund en nyemission med teckningsperiod 18 – 31 oktober. Pengarna ska bland annat gå till försäljnings- och marknadsföringsaktiviteter. 

– Vi börjar komma igång på allvar i USA, och det är viktigt nu att vi driver på försäljningen, både med fler återförsäljare och genom e-handel, berättar Fredrika Gullfot. 

Internationellt har intresset för investeringar i veganbolag ökat betydligt den senaste tiden, inte minst efter amerikanska Beyond Meats spektakulära IPO/börsnotering. Simris Alg har över fyra tusen aktieägare, bland andra Fredrika Gullfot själv och Djurens Rätt. 

– Många Simris-investerare brinner för samma sak som vi gör, det vill säga att man vill göra skillnad och bidra till ett bättre samhälle. Samtidigt finns en enorm ekonomisk uppsida här. Den globala omega-3-marknaden är värd 34 miljarder dollar, och alla i branschen vet att vi måste ersätta fiskoljan med mer hållbara alternativ, berättar Fredrika Gullfot. 

Fakta: Simris Algs emission

Teckningsperiod: 18 – 31 oktober 2019 

Teckningskurs: Teckningskursen uppgår till 14 SEK per unit, motsvarande en kurs om 3,50 SEK per aktie av serie B. Teckningsoptionerna erhålls vederlagsfritt. Courtage utgår ej

Läs mer om emissionen här:

Delar av innehållet på Feminvests hemsida skall tolkas som marknadsföring och är i viss mån finansierad av bolag. Detta inlägg avser ett sådant samarbete.

Join the conversation

2 Comments

 1. Hur ser själva produktionen ut och vad används för gödning och hur ser kontroll av använt vatten ut? Dvs hur giftfritt är detta alternativ och hur ser konstgödningsanvändningen ut? (fossilfritt?)

  1. Hej Annelie, tack för jättebra fråga!

   Vi odlar våra alger i system av långa glasrör, där algvattnet kontinuerligt pumpas runt så att alla alger får tillräckligt med ljus för att växa. De alger som vi odlar är mikroalger, mikroskopiskt små växter som inte blir större utan växer genom att dela sig och bli fler och fler. När man startar en odling fungerar det ungefär som när man sätter en surdeg, dvs. man tar lite algvatten och odlar sedan upp det i allt större volymer. När de väl kommer ut i de stora odlingsmodulerna i växthusen skördar vi sedan kontinuerligt några gånger i veckan. En del av algvattnet tappas av, och centrifugeras så att vi får fram våra alger. Vattnet cirkulerar vi sedan tillbaka i odlingarna, så att nya alger kan växa. Det vatten vi använder är renat dricksvatten. Vi tillsätter sedan salter, lite näring (ungefär som växtnäring) och spårämnen så att det blir som havsvatten. På så vis har vi full kontroll och riskerar inte att få med de miljögifter som tyvärr finns i våra hav. Den huvudsakliga “näringskällan” för våra alger är faktiskt koldioxid, som algerna omvandlar till syre (och omega-3). Den koldioxid som vi använder kommer som naturlig biprodukt från jäsningsprocessen vid Absolut Vodkas destilleri. Så vår odling har även positiva klimateffekter, förutom att vi räddar fisken. Hoppas det var svar på dina frågor! Och det är bara att fråga på om ni undrar över något, jag svarar gärna.

   Fredrika
   VD Simris Alg

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *