Möt Sophia Renemar


Sophia Renemar äger och driver Hera Hub sedan aug 2017.  Hon är även delägare i två olika bolag, som arbetar med ett digitalt planeringssystem särskilt framtaget för verksamheter inom vård & omsorg. Just nu är hon aktuell med att driva ett spännande projekt kring socialt företagande på Region Uppsala. Feminvest frågar henne om hennes egna investeringar, entreprenörskap och risktagande.

Vad är din drivkraft?

Utveckling, nyfikenhet och spänning. Jag drivs särskilt av att skildra/kasta ljus på sådant vi som kollektiv inte ser eller fokuserar på. I företagsvärlden har det handlat om att prata om sårbarheten hos entreprenörer men också om ett fokus på inre utveckling vi alla behöver för att må bra.

Vad tror du gör att kvinnor i större utsträckning drar sig för att starta företag och investera?

Detta är ett ämne som är ganska känsligt att prata om i Sverige och som lätt provocerar….

Jag kommer att svara på detta utefter mina egna reflektioner efter att under snart 4 år ha träffat, pratat med och arbetat med en stor mängd kvinnor som driver, precis har startat eller som gärna vill starta företag.

1. Vi söker efter kontroll i form av en vetskap om hur saker och ting kommer att bli, i en situation där just avsaknad av kontroll är själva kärnan. Vid starten av ett företag kan vi inte förvänta oss samma  kontroll eller känsla av kontroll som vid en anställning

2. Vi tänker mycket på hur vår önskan om att starta och driva företag kommer att påverka vår familj. Vi inväntar ofta särskilt väl valda tillfällen: När barnen är större, när min partner har kommit ur en situation, eller när vi “känner” att nu är det dags.

3. Vi inväntar känslan av att vara klar eller så förberedd som det är möjligt att vara innan vi startar

4. Vi tänker mycket på hur att driva eget kommer att påverka vår egen framtid och vår pension.

5. Vi tror inte på oss själva och vår egen kapacitet

6. Vi får ofta frågan av vår närmaste omgivning om vi verkligen har tänkt igenom valet att starta eget….

Är vi inte säkra på utgången av företagsstarten och hur det kommer att påverka både oss själva och de närmast omkring oss, väljer vi många gånger att ge upp tanken på det.

Vad tror du att vi kan göra för att få fler kvinnor att ta risk?

Lyft upp och våga prata om sårbarheten vi alla känner. Att skildra vardagen/livsstilen för entreprenörer och företagare i både förskola och skola. Idag är det “normala” att vara anställd. Alltså är det aldrig någon som kommer att  ifrågasätta det valet. Däremot ifrågasätter många valet att starta eget. Kan inte beskriva hur många av de kvinnor jag mött som beskriver just hur de blir ifrågasatta när de berättar att de vill starta eget. Fler förebilder och goda exempel och INTE bara på, av samhället utvalda, stora kända profiler inom näringslivet. 

Berätta om en utmaning du haft i arbetet?

OMG de är många. Som egen företagare består hela min vardag av att lösa problem och hantera olika utmaningar Jag måste ändå säga att den största utmaningen jag haft i just Hera Hub har varit att  skapa förståelse för co working begreppet (som alltså inte är ett kontorshotell) och att få fler kvinnor att faktiskt investera i sig själva genom att satsa på att befinna sig i en utvecklande kontext som Hera Hub.

En annan utmaning i de andra bolagen har varit att få ihop starka team med deltagare som kommer från olika arbetskulturer och branscher. Att hitta bra samarbetsformer och förståelse för hur olika affärsförslag kommer att påverka helheten, är en annan utmaning.

Hur tänker du om tillväxt?

Jag tänker hållbarhet. Tillväxt sker när du har rätt personer på rätt plats som får använda sin egen drivkraft och kreativitet för att bidra till en stark gemensam vision.

Hur investerar du?

Till att börja med: Massor i mig själv och min egen personliga utveckling, vilken jag anser är en förutsättning för alla andra investeringar. Jag går kurser, läser böcker och lyssnar på poddar för att skapa en förståelse för vad jag själv vill investera i. Den bästa investering jag hittills gjort var att för många år sedan köpa en lägenhet strax utanför Miami. Dollarn var låg, priset på lägenheter var lågt. 

Den har nu blivit en tillgång, då vi varje månad tjänar pengar på den genom att hyra ut den. Under tiden har jag också fått njuta av den då vi som familj tillbringat mycket tid där tillsammans.

Att investera i något som jag faktiskt kan åtnjuta och tjäna pengar på samtidigt, är enligt mig ett hållbart sätt att investera.

Tillsammans med Hera Hub kommer Feminvest hålla en aktieklubb i Uppsala den 12 november. Anmäl dig här.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *