Skapa en lokal aktieportfölj

För några år sedan började jag med aktier för att komplettera mitt sparande i främst fonder. Jag uppskattar att aktier blir mer ett personligt ställningstagande och det är lättare att få en uppfattning om ett bolag än en fond som innehåller delar från flera olika bolag. Idag börjar jag bli nöjd med mina innehav och jag har bland annat en portfölj med techbolag, en portfölj med utdelningsaktier, en portfölj med investmentbolag och så har jag en portfölj med Lundabolag.

Lund är en plats som har en särskild plats i mitt hjärta. Det är här jag vill bo (vi renoverar ett hus utanför stan), här är jag uppväxt och här har jag pluggat. Det är också en spännande plats för företag med fokus på bland annat kunskap och innovation. En plats som ligger i Öresundsregionen med mycket folk och rörelse och en stad som attraherar en del bolag. Så jag fick en tanke om att jag ville ha en portfölj med Lundabolag.

Jag jobbar på Lunds kommun och hörde av mig till en kollega som jobbar mot näringslivet och frågade om det fanns någon förteckning över börsnoterade bolag i Lund och jag fick tillbaka en lång lista. En del bolag kände jag omedelbart igen, men en hel del var nya. I listan kunde jag också se antal anställda, omsättning och lite andra nyckeltal som hjälpte mig ta fram lite intressanta exempel att kika vidare på. Jag skapade en bevakningslista hos Avanza och började följa nyheter och aktiekurserna för några intressanta bolag och efterhand som jag lärde mig mer om bolagen slog jag till på några olika poster.

Vad innehåller Lundaportföljen?

Idag innehåller Lundaportföljen sju bolag: Active Biotech, Avensia, Camurus, Immunovia, Implementa Sol, Probi och Wihlborgs fastigheter. Wihlborgs står för den största delen och det är både ett personligt val men också en effekt av att det är bolaget som gått bäst i portföljen (+41,37% sedan köp). Bolagen inom sjukvårdsbranschen Active Biotech, Camurus, Immunova och Probi har mindre poster då jag upplever att de har högre risk men också för att det är flera aktier inom samma sektor.

Procentuell fördelning i Lundaportföljen

Hur har det gått?

Portföljen är bara några månader gammal. Jag köpte den första posten i mars och som ni kanske vet har börsen svängt en del på sistone. Det är egentligen tidigt att göra en jämförelse och dessutom svårt att veta vad man ska jämföra med. Idag ligger Lundaportföljen på +11,94% sedan start och de senaste tre månaderna är ökningen 3,10%. Min utdelningsportfölj har en ökning på 8,29% de senaste tre månaderna och min techportfölj triumferar med 11,59% ökning på tre månader.

Varför en lokal portfölj?

Framförallt för att det kan vara roligt att kunna följa bolag på lite närmare håll. Du ser dem mer i din vardag och du har lättare att närvara på till exempel årsmöten eller liknande. Fundera gärna på vilka bolag du har i din närhet. Vilka skulle du vilja äga?

Join the conversation

2 Comments

    1. Hej Hanna. Lund har mycket tech och vårdbolag, och därmed såklart en del health tech och företag med tydlig koppling till forskning. Bland de större bolagen finns Axis, Tetra Pak, AlfaLaval, Sony Mobile Communications, Gambro och QlikTech.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *