Feminvest tog tempen på en av inspirerande grundarna Karoline Beronius. Vart i världen befinner du dig just nu och varför?
Just nu är vi på Transform Africa Summit 2019 (#TAS2019) i Kigali, Rwanda. Vi är tillbaka här för att lansera vår app Addressya, som gör det möjligt för vem som helst att skapa en exakt, fullständig och lättanvänd adress. Jag är här tillsammans med min medgrundare och CTO, Maria Cheadle, samt lokala affärsutvecklare Pascal Murasira (Rwanda) och Pamela Kawuma (Uganda), och vår Communications Officer Kornelia Jaroszewicz.
Berätta lite om din bakgrund?
Karoline Beronius, CEO och medgrundare, har lång erfarenhet från internationellt utvecklingssamarbete (t.ex. in Uganda, Kenya, Afghanistan and Honduras) inom ICT för att främja hälsovård, utbildning, innovation, good governance.
Maria Cheadle, CTO och medgrundare, har lång erfarenhet av R&D och produktutveckling, passion för stora, nästan omöjliga, utmaningar. Innehar ett patent för en av byggstenarna i Artificial Solutions Teneo plattform.
Andra nyckelpersoner:
Pascal Murasira, affärsutvecklare i Rwanda, har tidigare varit ansvarig för användarförvärv för en Kry-liknande app, Babyl, i Rwanda och ansvarig för att växa från 0 till 600 000 användare på 6 mån.
Styrelsen består av medgrundarna och Bo Göransson, styrelseordförande, f.d. Generaldirektör Sida, Ambassadör till Kenya (+ sidoackrediterad till bl.a. Rwanda). Lidia Oshlyansky, Design Lead Growth Opportunities på Spotify, tidigare chef för UX research för tillväxtmarknader på Google. Babak Sadighi, forskare, entreprenör, och ledare för RISE Blockchain Innovation Centre.
Vad drivs du av som entreprenör?
Viljan att förbättra, lösa stora utmaningar, systemtänk, hitta möjligheter i låsta situationer. Som medgrundare fungerar jag och Maria så bra. Vi sporras båda av omöjliga utmaningar. Vi blir bättre tillsammans och tillsammans med våra fantastiska kollegor som all bidrar med kompetens, innovativa sinnen och god stämning.
Berätta om Addressyas ambition?
Adresser behövs för att samhällen skall fungera, och för att vi skall kunna uppnå FNs Globala hållbarhetsmål. Addressya bidrar till sex av målen (8, 9, 10, 11, 16 och 17) genom att göra det möjligt att registrera människor, företag och egendom, och skapa transparens och effektivitet i näringslivet och myndighetsutövning. 2025 skall alla människor som vill, ha en adress! Det är nödvändigt om vi skall kunna möta de gloabla målen 2030.
Vilka utmaningar sitter du med i bolaget idag?
Jag tror att alla startups kämpar med finansiering och rekrytering. Vi arbetar mycket hårt med båda frågorna. I Sverige är startup-scenen mycket het just nu, och alla söker utvecklare med ungefär samma kompetens. Vi har därför gått utanför Sverige och har ett team i Kampala, Uganda, vilket är vår nästa marknad.
Dela gärna någon tuff situation du befunnit dig i?
Arbetet med Addressya har varit igång sedan 2015. De första åren fick vi stöd från KTH Innovation och Vinnova. I mars 2018 åkte vi till Rwanda och Uganda för att testa en första version av vår app. Varje gång vi testat prototyper eller app har vi fått bekräftat att behovet finns, att vi har tänkt mycket rätt vad det gäller UX etc. Men, väl i Östafrika inser vi att vi måste bygga om en hel del, och det hade vi inga pengar till. Samtidigt hade jag och min medgrundare arbetat utan betalt i över ett år. Det började bli lite knapert. Det var tufft, men någon månad senare vann vi Impact Maker i tävlingen Venture Cup East och kunde då säkra vårt varumärke och några månader senare fick vi vår första större investering.
Kan du berätta om ett avgörande (KB notes, vad, möte??)
Hur många anställda har ni?
11 personer totalt (5 anställda + 2 konsulter i Kampala + 4 deltidsanställda). Vi har 9 nationaliteter, och hela 4 personer kommer från Uganda. 8 kvinnor och 4 män.
Vilka länder finns ni i?
Vi har lanserat appen på Google Play för Uganda, Rwanda, Kenya och Tanzania. Rwanda är första landet vi har gjort en officiell lansering i, och det var i dag (15 maj). Vi har fått en fantastisk respons, mycket intresse från användare, företag och myndigheter. Nästa marknad är Uganda.
Startade du en enskild firma eller ett AB från början?
Vi startade AB direkt, men arbetade i projektform sedan 2015 tills den dagen vi verkligen behövde företaget. Det var i samband med att vi sökte finansiering från Vinnova.
Vilka tips vill du ge till entreprenörer som vill starta bolag?
Jag tror att en stark vision och mycket sunda värderingar är det viktigaste för att ett startup skall kunna ta fart och få med sig rätt människor på resan för att få rörelseenergi innan pengarna börjar komma in. Omge dig med bra människor! Välj styrelse och investerare med omsorg. Ställ dig frågorna; gör vi rätt sak?, hur kan vi göra det effektivare och snabbare?; är alla med på tåget?, ofta! Ta dig an varje problem som om det vore ditt största, och gör det på en gång. Om det inte är ett stort problem kommer du snabbt märka det och inte spendera onödig tid, samtidigt som det inte längre oroar dig …och som min före detta chef brukade säga “nu missköter vi allt, utom en sak i taget”. Ett bra sätt att prioritera när det blåser! Maria är vår expert på att välja bort det som inte är högst prioriterat, det är inte sällan vi hör henne säga “not in the MVP!” … “jättebra ide, vi har en user story för det redan, oroa dig inte, lita på processen, vi kommer dit!
Hur ser du på delägarskap?
För min del är delägarskap helt nödvändigt. Vi löser ett enormt globalt problem och det gör man inte själv. När jag träffade Maria första gången insåg jag direkt att hon var en person jag ville jobba med. Något år senare tog jag in henne som delägare och medgrundare och vi har skapat ett mycket starkt partnerskap. Men vi räcker inte. Vi har rekryterat en mycket kompetent styrelse, har många rådgivare och vänner till Addressya och de bidrar mycket. T.ex. så har företaget Pushing Buttons hjälpt oss att utveckla vår logga, grafiska profil och förbereda för lansering i Rwanda. Vi har inte mycket resurser ännu, men vi är båda mycket måna om att vara inkluderande, ta in rätt ägare och har skapat ett optionsprogram för våra anställda för att de ska känna sig ännu mer delaktiga.
Vart är ni om tio år?
Om tio år finns Addressya över hela världen. Organisationer, företag och myndigheter över hela världen har använt oss som en möjliggörare för att kunna leverera varor och tjänster till alla människor och skapa ett mer inkluderande samhälle. Tusentals företag och utvecklare har integrerat vår lösning och utvecklat vidare för att lösa problem som bidrar till att vi nått FNs Globala hållbarhetsmål.