Mitt namn Evelina Effort och jag är en 20-årig tjej från västkustpärlan Onsala. Just nu är jag på sluttampen av mitt första år på Ekonomprogrammet vid Luleå Tekniska Universitet. Parallellt med det går jag Handelsbankens studentprogram där jag får chansen att arbeta extra på kontoret under terminerna och sommaren samt utvecklas inom en rad områden såsom finansiering, kreditgivning, men framförallt inom området som mitt hjärta klappar lite extra för: investeringar.

Utöver detta sitter jag som ordförande för Luleå Finance Group, ett utskott med fokus på investeringar under Ekonomsektionen vid LTU. Tillsammans med mitt utskott har vi under terminerna flera olika event, till exempel vår tjejkväll som gästades utav Feminvests Michaela Berglund där det diskuterades hur man kan vinna på att investera hållbart och jämställt på börsen.

När det kommer till just investeringar och mitt sparande så är det viktigt att ha is i magen. Det är typiskt att bli för emotionellt engagerad och bli glad när det går upp, för att sedan bli nervös och sälja när det går ner. Behåll istället lugnet och glöm inte att så länge du inte har sålt en aktie så har du ju inte förlorat pengar om värdet skulle sjunka. 

Sen tror jag också att det är viktigt att få in rutin. Alla kan spara, alltifrån studenter till pensionärer. Bestäm en del av varje månadslön som ska gå till investeringar. Det behöver inte handla om några enorma summor. Lägg undan 5-10% av din inkomst – eller mer beroende på vad din ekonomi tillåter. Det är alltid svårt till en början, men det handlar om prioriteringar. När du väl får in en rutin lovar jag att din ekonomiska trygghet kommer väga upp för allt!

Published by Luleå Finance Group

Luleå Finance Group är ett utskott under Ekonomsektionen vid LTU med fokus på aktier och investeringar. Vi arbetar för att främja ungdomars intresse för finans genom att hålla i event och resor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *