Vad heter du:Jag heter Catherina Kjellson, men jag har i hela mitt liv lystrat till mitt engelska smeknamn, Kay.


Vad jobbar du med? Jag har slutat jobba då jag är pensionär, men jag är väldigt aktiv i ledningsgruppen för Aktiespararna Göteborg Väst. Emellanåt kan jag jobba med översättningar mellan engelska och svenska.


Varför är du med i feminvest? Jag gick med i feminvest redan när organisationen startade därför att jag tyckte det var spännande att träffa likasinnade kvinnor. Det var något som tilltalade mig med hela konceptet.

Hur började du investera? Det var min pappa som gav mig rådet att köpa aktier i Volvo när jag var 19-20 år. En dag, några månader senare, kom han till mig och sa att nu är det dags att sälja. Jag sålde med vinst och fick upp ögonen för aktiemarknaden.


Vad vill du lära dig mer om när det kommer till investeringar?
Crowdfunding är jag lite nyfiken på, inte för egen del men för barnbarnen. Frågan är hur man sållar agnarna från vetet. Företagsbesök och möten med ledningsgruppen tror jag är viktigt för att bilda sig en uppfattning om dels affärsidén eller produkten och dels för att se om man känner förtroende för ledningsgruppen. 


Vem pratar du med om investeringar? Med alla som är intresserade av investeringar, både män och kvinnor och även ungdomar. Det blir ganska naturligt eftersom Aktiespararnas lokalföreningar ordnar många olika typer av aktiviteter, t ex aktie- och fondkvällar, utbildningar och företagsbesök. Det ordnas även en hel del resor.


Vilket tips skulle du ge till någon som vill börja? Har du aldrig handlat med aktier tidigare så kan du börja som jag, med ett mindre belopp i ett eller ett par bolag på Large Cap listan, t ex något investmentbolag som Investor, något fastighetsbolag som inriktar sig på kontorsfastigheter, som Fabege, eller ett industribolag som Atlas Copco. Beloppet ska inte vara större än du har råd att förlora, ifall du måste sälja i en nedgångsperiod. Det kan räcka med en aktie om du bara vill lära dig hur det fungerar. Det är också viktigt att förkovra sig. Aktiespararna – och andra aktörer också för den delen – har bra webbaserade utbildningar som du kan titta på i din egen takt.


Vill du nämna ett bolag i ditt innehav? Jag har en mix av både stora bolag som Investor och s.k. förhoppningsbolag som medicinteknikbolaget Vibrosense Dynamics, ett bolag med oerhörd potential. 


Vll du ha ett eget företag en dag? I isåfall inom vad? Nej, som aktiv pensionär har jag inte ha tid att driva ett eget företag – i alla fall inte idag.


Vad gör du helst på fritiden? Jag tränar och går på spa, umgås med barn och barnbarn, träffar mina vänner och åker gärna på en och annan resa. På sommaren seglar jag och spelar golf när tillfälle ges och på vintern blir det skidåkning.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *