Feminvest har pratat med Peter Sandberg, vd på Svenska Handelskammaren i London om den senaste veckans händelser. Han ser hur osäkerheten runt Brexit påverkat både investeringar och pundet negativt.

Vad innebär veckans resultat för oss i Norden?
Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners. Veckans resultat pekar mot det många antagit, nämligen att det finns inget enat parlament eller tydlig riktning. Vi fick dels ett nej till premiärministerns avtal, ett nej till avtalslöst utträde och nu en omröstning om en eventuell försening av Brexit, vilken också kan falla. Signalerna är otydliga och det påverkar naturligtvis näringslivet, oavsett om det är brittiskt eller svenskt. Som så manga gånger tidigare nämnts, är det viktigt for näringslivet att veta vad for regelverk och miljö man förhåller sig till när man investerar och bygger närvaro. Alla parter söker nu svar och riktning.
Om vi lämnar den 29? Vilka nya regler behöver vi förhålla oss till som resenärer samt entreprenörer?
Om vi trots allt skulle fa ett avtalat utträde den 29 mars så är detta enbart första steget i ett utträde. Därefter väntar ytterligare förhandlingar och det är svårt att sia om de exakta reglerna som kommer att träda i kraft. Brittiska regeringen har sedan sommaren 2018 publicerat diverse ”white papers” for olika sektorer att förhålla sig till. Det vi vet är att ett avtalat utträde innehåller övergångsregler som löper till slutet av 2020, vilket ger företagare och resenärer tid till att förbereda sig för framtiden och för den nya situationen efter övergångsperioden.
Om det blir en ”hård Brexit”?
Jag föredrar att tala om ett avtalslöst utträde då ”hård Brexit” är diffust. Vid ett avtalslöst utträde kommer EU-medborgare att även fortsättningsvis kunna resa till Storbritannien efter den 29 mars och vistas i landet upp till 3 månader utan att ansöka om visum, enligt information från den brittiska regeringen. Däremot måste man kika på giltighetstiden på sitt pass, då det krävs längre giltighet. Svenska ambassaden i London har bra information för vad som gäller för individer.
Det finns mycket lite information om hur företagare bör agera vid ett avtalslöst utträde, men många oroar sig för ökad byråkrati och tullar som utgör hinder för handel med Storbritannien. Från Handelskammaren har vi uppmuntrat företag att tidigt se over sin exponering och vad det innebär vid olika utfall, vare sig det rör sig om ett avtalat eller avtalslöst utträde. Exponeringen är väldigt olika mellan företag, beroende på sektor, storlek och många andra faktorer. Vad som är viktigt att komma ihåg att man från brittiskt håll är mån om att näringslivet skall finna det lätt att existera och göra affärer i och med Storbritannien. Det är osäkerheten som skaver, inte nödvändigtvis tilltron på den brittiska attityden gentemot handel och affärer.
Pundet har tappat mot både dollarn och Euron, vad tror du om pundets utveckling i vår med tanke på resultatet?
Osäkerheten, än en gång, påverkar sterling negativt. Vid ett ordnat utträde, förutser de analytiker vi pratat med en starkare utveckling för pundet, mot både euron och mot dollarn.
Vilka risker finns det för entreprenörer och investerare som köper och säljer i UK?
Det finns inga tydliga svar. Det finns naturligtvis både risker och möjligheter, som vid alla förhandlingar. Om man tittar på import av varor till Storbritannien vid ett avtalslöst utträde kan nya regler slå hårdare mot vissa industrier, medan andra kan gynnas, beroende pa britternas beslut att gynna särskilda sektorer. När det gäller den fysiska importen, kan en stor importör av X vara möjligtvis klara en tulldeklaration ganska enkelt, medan mindre aktörer eventuellt kan få längre leveranser, vilket kan påverka just-in-time, vid en avtalslös Brexit.
London är ett av de globala finansiella centrumen, räknar man med att bibehålla samma position eller hur räknar bankerna med påverkan?
Oavsett hur det går den 29 mars kommer London med största sannolikhet att bibehålla sin position som ett globalt finansiellt supercentrum. Visst helgarderar många finansiella institutioner med att bredda till olika europeiska centra såsom Paris, Frankfurt, Luxemburg, Amsterdam och Dublin, men London kommer att stå stadigt. Vi kan se att många företag avvaktar med att göra investeringar, eller väljer att investera på annat håll i Europa, tills att det råder klarhet i vilka regler som kommer att gälla. Så snart den politiska osäkerheten är undanröjd hoppas vi att investeringar kommer att ta fart igen.